KÜLÖNLEGES PÁLINKÁK

Különleges pálinkáknak nevezzük azokat a párlatokat, melyek nem a hagyományos gyümölcstermesztés keretein belül termesztett növényekből készülnek. Előfordulásuk ritkább, szerepük inkább választék bővítésében és a főzőmesterek tudásának bemutatásában van.

A vadgyümölcsökből, mint például az erdei málna, vadalma, vadcseresznye, vadkörte és az áfonya erdei gyümölcsfajták. Ritkábban fordulnak elő, így különlegességnek számítanak a piacon. Ízük mindenképpen a gyümölcsre jellemző vad íz.

Vadalmát az Őrségben, vadcseresznyét a Hegyközben, a Zemplénben és Abaújon főznek. Ezek képezik az igen ritka pálinkákat.

A vadkörte vagy más néven a vackor már jóval gyakrabban előfordul az erdős-bokros helyeken, legelőkön. Vadkörtepálinkát főznek az Északi- középhegységben, Arlón, Borsodnánásdon, Abaújban és a Zemplénben is.

A vadon termő bogyós növényekből, bodzából, csipkebogyóból, kökényből is készül jó cefrealapanyag így ezekből is készíthető kiváló minőségű párlat.

 

Néhány különlegesség:

Csipkebogyó

A nyár elején virágzó, vadrózsának is nevezett csipkebogyó is jó pálinka alapanyag. A csipkebogyóból lekvárt, teát, levest, bort és nem utolsó sorban pálinkát is készítenek. Önállóan nem, inkább adalékanyagként alkalmazzák cefrekészítésnél. Aromái igen karakteressé teszik az elkészült főzetet. Tiszacsegén és a Börzsönyben vannak adatok csipkepálinka készítésre.

Kökény

Erdők és mezők sáncain találhatunk ezt a tüskés bokros növényt, a kökényt.

Ez egy nagymagú, égszínkék bogyós növény, mely az első fagyok hatására megráncosodik, édeskés ízűvé válik (beérik). Ekkor leszedve bort és pálinkát készítenek belőle, előállítása nagyon nehézkes, kihozatala rendkívül szegényes. Íze selymesen fanyar és rendkívül hosszantartó kellemes ("kék ízű"), igen nemes, ritka pálinka. Nagy megtiszteltetés ki ilyet kóstolhat!

           

Som

A napsütötte meleg domboldalakon található fa vagy cserjeszerű növény a Som.

Az érett som édes, piros színű, fanyar ízű, melyből lekvárt és pálinkát készítenek. A sompálinka ritka, az Északi-középhegységben, Ózd környékén büszkélkedhetnek vele.

               

Vadkörte

Más néven VACKOR PÁLINKA. Egyik legrégebben hasznát erdei gyümölcsből készült pálinkafajta. Az íze semmihez nem hasonlítható, karakteres, vad gyümölcs fanyar ízét elkerülendő a párlatot a gyümölcsbor lepárlásával készítik.

Fekete berkenye

A fekete berkenye májusban mindegy 10 napon keresztül virágzik. Fehéres virágai sok gyümölcsfajtáéhoz hasonlítanak, leginkább a galagonyáéhoz. Markáns, a madárberkenyéhez hasonló illata van, amit a méhek nagyon kedvelnek, ezért a feketeberkenye-ültetvények mellet nagyon jól termő méhészeteket is ki lehet alakítani.

Marcipános, egészen keserűmandulás illat, telt, intenzív íz.

Madárberkenye

A madárberkenye vadon terem, augusztus végétől díszíti az utak szélét narancssárgás-pirosas gyümölcsével. Feldolgozása rendkívül munkaigényes, gondos mosást, válogatást igényel a bodzához hasonló bogyózást megelőzően. A kökényhez és az erdei meggyhez hasonlóan a berkenye is gyűjtött gyümölcs. Az aromatikájában kissé különc, illatában marcipános, vegetális jegyeket magában hordozó

Vadmálna – Erdei málna

Latin nevén Rubus Idaeus, egyéb, máshol is használt nevei: vörös málna, málna, Fekete hajú vörös málna, vörös málna, Amerikai vörös málna, vad málna, ragyogó vörös málna, vad vörös málna. Az Erdei málna Magyarországon őshonos 2 méter magas, föld alatti hajtásokból növő félcserje.

Vad változata egyáltalán nem igényes, bármilyen talajon is kiválóan fejlődik. Fürtökben álló fehér virágai májustól augusztusig mutatják magukat. Termése kiváló, jó ízű gyümölcs és konzervipari alapanyag. Leveleit gyűjtik a vegetációs idő során, magas C-vitamin, kalcium-klorid, magnézium, mangán, kálium, és a tannin tartalma miatt, a leveleket teaként fogyasztják.

 

Bio gyümölcspálinka

A bio gyümölcspárlatok előállítását és alapanyag előállítását szigorú rendeletek szabályozzák.

A biopálinka készítéséhez csak olyan gyümölcs használható fel, amely kizárólag ökológiai gazdálkodásból származik, amely megfélően ellenőrzött. A feldolgozás során térben és időben el kell különíteni a mindenfajta gyümölcstől.

A gyümölcs átvétele előtt ellenőrizni kell a gyümölcs eredetét. A termelőnek rendelkeznie kell minősítő tanúsítvánnyal a termelt vagy vadon termő gyümölcséről. Az átvétel a zúzás a cefrézés hagyományos technológia szerint történik. Erjesztés elősegítéséhez csak az előírt adalékanyagokat használhatjuk fel. A lepárlás az érlelés, a palackozás elkülönítve történhet.

© 2013 CZIGELÉDI PÁLINKA
czigeledi@pellerdipalinka.hu