PÁLINKA FAJTÁK, MEGJELÖLÉSEI

Kisüsti pálinka:

az a gyümölcs- vagy törkölypálinka, amelyet legfeljebb 1000 liter űrtartalmú, rézfelületet is tartalmazó lepárló berendezésben, legalább kétszeri szakaszos lepárlással állítottak elő.

Aszú-törkölypálinka:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
az a törkölypálinka, amely igazolhatóan 100 %-os mértékben kizárólag Tokaj-hegyalja történelmi zárt borvidék magyarországi termőhelyéről származó aszúbor készítéséhez felhasznált szőlő törkölyéből készült.

Érlelt pálinka:

az a gyümölcs- vagy törkölypálinka, amelyet fahordóban érleltek legalább 3 hónapig. Érlelt pálinkák esetében csak az azonos fajtájú érlelt pálinkák elegyíthetők, de érlelési időnek csak a legfiatalabb érlelt pálinka érlelési idejét, korát lehet feltüntetni a címkén.

Ópálinka:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
az a gyümölcs- vagy törkölypálinka, amelyet legalább 1 évig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább 2 évig érleltek 1000 literes, vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban.

Vegyes gyümölcspálinka:

A különböző fajú gyümölcscefrék lepárlásával vagy pálinkák utólagos keverésével előállított pálinka, függetlenül az összetevők arányától.

Gyümölcságyon érlelt pálinka vagy ágyaspálinka:

az a gyümölcs- vagy törkölypálinka, amelyet gyümölccsel együtt érleltek legalább 3 hónapig. A gyümölcságy a pálinka fajtájával azonos, ha egy gyümölcs megnevezésével jelölik, illetve tartalmazhat többfajta gyümölcsöt, de ez esetben csak vegyes gyümölcs ágyaspálinkának nevezhető. 100 liter pálinkához legalább 10 kg érett, vagy legalább 5 kg aszalt, jó minőségű gyümölcsöt kell felhasználni. 

Eredetvédett pálinkák

Hazánk egyes területei kiemelkedően alkalmasak egyes gyümölcsfajták termesztésére, ezeken a tájakon évszázadok óta kiváló minőségű pálinkát főznek. Ha a feltételeknek megfelel, akkor a tájegység megkaphatja az „eredetvédett termék” megkülönböztető jelzőt, ami feltüntethető a terméken. Ez azt jelenti, hogy kizárólag a meghatározott földrajzi területen belül termett gyümölcsből, az ott cefrézett, lepárolt, és palackozott pálinkát lehet e névvel illetni.

Ezek a következők:

Szatmári szilvapálinka.

Évszázadok óta a Szatmár-beregi táj kiemelkedő híressége, vendégköszöntő itala. Aki ide látogat, legyen fiatal vagy idős, nem mulaszthatja el ezt a terméket megkóstolni. Az a mondás is járja, hogy aki iszik belőle, minden kortyától egy évvel fiatalabb lesz.

Kecskeméti barackpálinka.

A Kecskeméten és környékén termesztett kajszibarackból készített, a gyümölcs illatát, ízét és zamatát megőrző világhírű pálinka. A vendéglátásban újszerűen digesztívumként (emésztést elősegítőként) is kínálják.

Békési szilvapálinka.

A Körösök völgyében termett vörös szilvából, évszázados hagyományú kisüsti pálinkafőzéssel készül. Aranyló színét és kiváló ízét a fahordós érlelésnek köszönheti. 

Szabolcsi almapálinka.

A hagyományos réz kisüstön történő lepárlás friss gyümölcsízű és -illatú, kellemes aromájú almapálinkát eredményez. 

Gönci barackpálinka.

Gyümölcsfajta és pálinka is a „gönci” magyar kajszi és a termőtáj kiváló jellegéből születő, különleges illat- és zamatanyagban gazdag pálinka, amely különbözik más régiók barackpálinkáitól.

Újfehértói meggypálinka.

Az „újfehértói" eredetmegjelöléssel ellátott meggypálinka előállításához kizárólag az „újfehértói fürtös” és a „debreceni bőtermő” fajták használhatók.

Göcseji körtepálinka.

Az itt készülő körtepálinka sajátossága, hogy biztosítják az utóérést a gyümölcsnek, míg a többi pálinka esetében a friss gyümölcsöt rögtön feldolgozzák. A lepárlás és a finomítás kizárólag a kétutas, hagyományos magyar desztillációval – azaz a kisüsti lepárlással – történhet.

Pannonhalmi törkölypálinka.

A pannonhalmi borvidéken termett fehér szőlő törkölyéből készül (Irsai, Cserszegi, Tramini stb.). Jellemzője a több éves gesztenyefahordós érlelés. Testes, széles ízvilágú, oxidatív zamatú, aszús, valamint kellemes pipadohány ízzel és illattal. A legrégebbi írott múlttal rendelkező hazai pálinka.

© 2013 CZIGELÉDI PÁLINKA
czigeledi@pellerdipalinka.hu