PÁLINKA A GASZTRONÓMIÁBAN

A pálinka a magyar kultúra része, a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke.

Mint minden tradicionális ital fogyasztásának, így a pálinkakóstolásnak, fogyasztásnak is megvannak a hozzá köthető szokásai, metódusai.

A pálinka egyaránt fogyasztható étkezés előtt aperitifként, és étkezés után digestiv italként is.

A pálinka élményt ad, akár baráti beszélgetés közben fogyasztjuk, akár ünnepi vacsora előtt vagy után, hiszen a gasztronómiai élvezetek kiteljesítője is.

A hagyományok szerint a pálinka adja az erőt, így régen a vidéki emberek kora reggel fogyasztották, mielőtt munkába álltak a földeken, illetve hideg napokon - pl. disznóvágások alkalmával. Asztalra került azonban családi ünnepnapokon is és áldomásként is sokszor fogyasztották, esküvőkön, gyermek születésekor, aratáskor.

A mai kor életvitele és gasztronómiai szokásai már nagyban eltérnek elődeinkétől. Így a pálinka fogyasztásának is más események teremtenek alkalmat, valamint teljesen megváltozott az is, hogy hogyan és miből isszuk a pálinkát.

A pálinka felhasználható különféle ételek, turmixok, koktélok, és sütemények készítéséhez is, így különleges, kellemes ízt és illatot ad a magyar konyha remekeinek.

Néhány egyszerű tanácsok betartásával emelhető a pálinkafogyasztás élménye, és így még a pálinkától eddig idegenkedők is élvezettel fedezik majd fel a benne rejlő értékeket, és élvezettel fogyasztják majd a pálinkát.

© 2013 CZIGELÉDI PÁLINKA
czigeledi@pellerdipalinka.hu